Ogórki czosnkowe
PRZEPIS:
- Ogórki przed kiszeniem moczymy w wodzie przez kilka godzin.
- Ząbki czosnku obieramy i kromy na mniejsze kawałki.
- Dno 1 litrowego słoika wykładamy 3 gałązkami kopru.
- Wkładamy pionowo ogórki, dodajemy czosnek, solimy i przykrywamy z wierzchu pozostałym koprem.
- Całość zalewamy zimną wodą, najlepiej ze studni. Zostawiamy na tydzień, ale po 3 dniach są już dobre do spożycia.
4 comments
Piekne zdjęcia, ogorki robię tak od lat i polecam. Pozdrawiam Cię Łucja
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Super przepis! Mam pytanie, czy robisz ogórki koszone na zimę z tego samego przepisu i czy dodajesz sól kamienną, czy jodowaną, a może himalajską? Pytam o sól, bo podobno ma to duże znaczenie przy kiszeniu ogórków, czy też masz takie spostrzeżenia? Pozdrawiam Ania
Dziękuję Aniu. Ogórki wychodzą bardzo smaczne, ale nie jest to rodzaj konserwacji, który nadawałby się do przechowywania ich przez całą zimę. Na takie zimowe zapasy polecam ten przepis:
https://www.wiemcozrobimy.pl/przepisy/ogorki-kiszone
Jeżeli chodzi o sól, to często używam jodowanej, natomiast najlepiej gdy jest to sól kamienna. Nigdy nie używałam soli himalajskiej do kiszenia, także nie potrafię się wypowiedzieć na ten temat, ale zainspirowałaś mnie do nowego eksperymentu 😉
Pozdrawiam, Łucja.