Jesienna zupa z dynią i krewetkami
PRZEPIS:
- Krewetki obieramy z pancerza, oczyszczamy z jelit, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy posiekany czosnek i smażymy około 0,5 minuty mieszając. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy krewetki i smażymy po 1 minucie z każdej strony, po czym przekładamy na talerz.
- Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy pozostały olej. Dodajemy 2 łyżeczki pasty curry, dokładnie mieszamy i wrzucamy dynię. Smażymy 2 minuty mieszając. Dynię polewamy chochelką bulionu i gotujemy przez 5 min mieszając. Powtarzamy czynność, aż do przelania całego jarzynowego wywaru.
- Do potrawy dodajemy pozostałe 4 łyżeczki pasty curry (można więcej, jeżeli ktoś lubi bardziej pikantne potrawy) oraz sos sojowy, po czym dobrze mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 min, od czasu do czasu mieszając, aż wywar nieco zgęstnieje.
- Zalewamy wodorosty zimną lub letnią wodą, tak aby była równo z poziomem glonów i odstawiamy na około 10-15 minut, aż wsiąkną całą wodę. Do zupy dodajemy grubo posiekany szpinak, wodorosty i krewetki, gotując jeszcze 1-2 minuty. Na koniec skrapiamy sokiem z limonki.