Warzywa w panierce z sosem grzybowym
PRZEPIS:
- Grzyby płuczemy, po czym zalewamy szklanką wody i odstawiamy na około 4 godziny do namoczenia.
*Można również użyć świeżych grzybów, a później zamiast dodawać do gotowania wodę po grzybach, to użyć tę samą ilość świeżej wody lub bulionu.
- Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby odcedzamy (zostawiając wodę) i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę, po czym dodajemy grzyby, podsmażamy chwilę i zalewamy wodą pozostałą po ich namaczaniu. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ewentualnie dla zaostrzenia smaku 1-2 małe papryczki chili.
- Przykrywamy patelnię i na minimalnym ogniu dusimy grzyby przez 10 minut. Następnie ściągamy przykrywkę i gotujemy, aż większość wody wyparuje, mieszając od czasu do czasu.
- Wyciągamy ziele angielskie oraz liście laurowe, po czym dodajemy posiekany koperek oraz zahartowaną śmietanę (rozcieńczoną z gorącym wywarem). Intensywnie mieszamy, zagotowujemy i ściągamy z ognia, a na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Do takiego sosu idealnie pasują panierowane warzywa, takie jak cukinia, papryka, dynia itp., ale również frytki z batatów, ziemniaków i buraków.
2 comments
było bardzo dobre!!!
Bardzo mnie to cieszy!!