Barszcz wigilijny
PRZEPIS:
- Opłukane grzyby zostawiamy na noc do zamoczenia w zimnej wodzie (pół litra), a następnie gotujemy je przez 30 minut na małym ogniu w tej samej wodzie, w której się moczyły wraz z czosnkiem i liśćmi laurowymi.
- Do dużego garnka wkładamy oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Zalewamy wodą, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy bulion przez 1-1,5 h.
- Buraki myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, po czym zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w temperaturze 180-200 stopni. Może to zająć około godziny, w zależności od temperatury i technologii piekarnika, a miękkość buraków nadzorujemy za pomocą wykałaczki lub szpikulca. Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki.
- Do gotującego się bulionu dodajemy buraki, majeranek oraz wywar z grzybów, po czym mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Z odcedzonych grzybów można zrobić farsz do uszek.
- Odcedzamy wywar od warzyw oraz przypraw, a po lekkim ostygnięciu dodajemy do smaku sok z cytryny wraz z solą i pieprzem.