Buraczkowa zupa kremowa
Od Buraka. Dla Buraka. Burakowa.
Może to być jedno danie w menu romantycznej kolacji z okazji walentynek czy jubileuszu, ale równie dobrze miły akcent długiego i ciężkiego dnia. W dodatku zdrowy akcent.
PRZEPIS:
- Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na małe kawałki, po czym wkładamy do garnka wraz z przyprawami i zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 20 minut.
- W tym czasie obieramy i kroimy w centymetrowe plastry buraki. Dodajemy je do zupy i wszystko gotujemy jeszcze przez 20 min, aż buraki zmiękną. Ściągamy z ognia, wyciągamy ziela angielskie i liście laurowe, po czym wszystko ze sobą miksujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę zagotowujemy i ściągamy z ognia.
- Jeżeli chcemy uzyskać bardziej kremowy smak, dodajemy śmietanę.
W celu zrobienia śmietanowych serduszek, nakładamy niewielkiej ilości krople śmietany, po czym wykałaczką ‚przecinamy’ je na pół, z góry do dołu.