Filety oprószamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i olejem rzepakowym, a następnie rozprowadzamy wszystko równomiernie na całej powierzchni ryby. Odstawiamy do zamarynowania na 1-2 godziny.
PRZEPIS NA SOS
Pomidory, grzyby, czosnek oraz sól himalajską miksujemy na gładką masę, a następnie przelewamy na patelnię. Dodajemy świeży rozmaryn, liście laurowe oraz pokruszone liście kaffiru i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji (około 20 minut).
Uzyskany sos przecieramy przez sito i odstawiamy na 5 minut, aby lekko ostygł. Następnie, przelewamy go do misy miksera, doprawiamy pieprzem i miksujemy z serem mascarpone.
Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, zanurzamy w nim filety i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 40 minut.
Gotową rybę posypujemy koperkiem. Proponujemy podać ją z ugotowaną na parze fasolką szparagową, bądź też szparagami, kalafiorem, czy ziemniakami. Ryż i kasze komponują się równie dobrze.