Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Wafelki a la sernik z ananasem i gotowanym rabarbarem

PRZEPIS:

  • Rabarbar przecieramy przez praskę. Ananasa obieramy, wycinamy zgrubiały środek i kroimy w małą kostkę (zostawiamy około 1/4 ananasa, przekrojonego w poprzek i kroimy go w cienkie, okrągłe plastry). Ananasa dodajemy do rabarbaru i ponownie przecieramy przez praskę, lekko aby zostały drobne kawałki ananasa ale wydobył się sok. Całość zagotowujemy, dodajemy 2 – 3 łyżeczki żelatyny i dobrze mieszamy.
  • Biały ser wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną mleka aby nie przywarł, a następnie dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Wszystko przecieramy przez praskę do momentu połączenia się wszystkich składników. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy 3 łyżeczki żelatyny. Całość zostawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszamy (tak samo postępujemy z owocami).
  • Gdy masy się ochłodzą i nieco stężeją nakładamy równomiernie serową masę na 4 wafelki. Przykrywamy waflami, przekładamy obficie owocową masą i ponownie przykrywamy waflami. Równamy obie masy z boków np. łyżką i wstawiamy do lodówki.
  • Mleczną czekoladę roztapiamy w małym garnku na odrobinie mleka, cały czas mieszając (1/2 – 1/4 szklanki – tylko tyle, by nie przywarła do dna). Polewamy czekoladą gotowe wafle. Ubijamy mleczko kokosowe, rysujemy nim przekątne waflowych kwadratów i patyczkiem do szaszłyka rysujemy wzory: ślimak od środka do zewnątrz lub jedno koło w jedną stronę, a drugie w przeciwną, również od środka do zewnątrz kwadratu.
  • Plastry ananasa wkładamy do form na muffiny (można postrzępić nożem lekko brzegi plastrów) i zapiekamy przez 5-10 min w 200 stopniach, aż zesztywnieją i powstaną z nich kwiaty. Tak przygotowane plasterki nakładamy na siebie i dekorujemy nimi serniczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.