Szpinakowe tagliatelle z warzywami i krewetkami
PRZEPIS:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w cienkie plastry. Oliwki i pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Duże pomidory parzymy, obieramy i miksujemy. Paprykę drylujemy i kroimy w krótkie paski.
- Na gorącej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajmy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy krótką chwilę, po czym dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy około 3 minuty mieszając, a następnie przekładamy je na talerz.
- Na tej samej patelni kładziemy cukinię oraz paprykę i lekko przysmażamy przez 2 minuty z każdej strony. Następnie zalewamy zmiksowanymi pomidorami i odrobiną wody (1/4 szklanki). Dusimy przez 5 minut pod przykryciem. Dodajemy krewetki z czosnkiem, mieszankę przypraw, sól i pieprz do smaku. Dusimy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy oliwki.
Porcje makaronu podajemy zalane sosem wraz z pomidorami koktajlowymi i ewentualnie listkiem bazylii do dekoracji.