Makaron paprykowy z oscypkiem i warzywami
PRZEPIS
- Łodygi szpinaku odrywamy, a liście kroimy na mniejsze kawałki. Bakłażana i oscypka kroimy w średniej wielkości kostkę, a czosnek i cebulę drobno siekamy. Przygotowujemy sos (przepis poniżej).
- Rozgrzewamy masło na patelni i lekko podsmażamy na nim czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy bakłażana i smażymy, aż lekko zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy oscypki oraz szpinak, mieszamy i smażymy do momentu, aż szpinak zacznie lekko więdnąć. Zalewamy całość winem, doprawiamy oregano oraz solą i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż wyparuje cała woda. Wszystko od czasu do czasu mieszamy.
- W tym czasie gotujemy też makaron, po czym odcedzamy go i dodajemy wraz z sosem do pozostałych składników. Całość mieszamy, podsmażamy chwilkę i zdejmujemy z ognia.
Sos
- Koperek, bazylię oraz czosnek niedźwiedzi przesypujemy do małego naczynia i zalewamy gorącą wodą (wody powinno być objętościowo tyle samo ile ziół). Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby przyprawy wsiąknęły całą wodę.
- Suszone pomidory kroimy w małą kostkę, po czym przekładamy je do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość dobrze mieszamy.