Krewetki obieramy z pancerza i oczyszczamy. Następnie oprószamy je solą, pieprzem oraz odrobiną chili i mieszamy.
Makaron gotujemy, odcedzamy i odstawiamy pod przykryciem.
Pomidory nacinamy i parzymy, aby móc łatwo ściągnąć z nich skórkę, a następnie kroimy w małą kostkę (zachowujemy sok). Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w niewielkie kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim chwilę czosnek. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż się lekko zeszkli. Na to kładziemy krewetki, które smażymy maksymalnie 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy pomidory wraz z sokiem i na wolnym ogniu gotujemy przez 2 minuty, mieszając.
Dolewamy wino oraz bulion, dodajemy liście kaffiru, przykrywamy patelnię i gotujemy przez 3 minuty. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż nadmiar wody wyparuje, mieszając od czasu do czasu (około 10 minut).
Pod koniec gotowania dodajemy makaron, sos sojowy oraz szczyptę chili i całość dokładnie mieszamy. Skrapiamy sokiem z połowy limonki i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy z pokrojonym szczypiorkiem i warto też pamiętać, aby przed podaniem wyciągnąć liście kaffiru.