Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Pomidorowy orient z krewetkami

PRZEPIS:

  • Krewetki obieramy z pancerza i oczyszczamy. Następnie oprószamy je solą, pieprzem oraz odrobiną chili i mieszamy.
  • Makaron gotujemy, odcedzamy i odstawiamy pod przykryciem.
  • Pomidory nacinamy i parzymy, aby móc łatwo ściągnąć z nich skórkę, a następnie kroimy w małą kostkę (zachowujemy sok). Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w niewielkie kawałki.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim chwilę czosnek. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż się lekko zeszkli. Na to kładziemy krewetki, które smażymy maksymalnie 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodajemy pomidory wraz z sokiem i na wolnym ogniu gotujemy przez 2 minuty, mieszając.
  • Dolewamy wino oraz bulion, dodajemy liście kaffiru, przykrywamy patelnię i gotujemy przez 3 minuty. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż nadmiar wody wyparuje, mieszając od czasu do czasu (około 10 minut).
  • Pod koniec gotowania dodajemy makaron, sos sojowy oraz szczyptę chili i całość dokładnie mieszamy. Skrapiamy sokiem z połowy limonki i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
  • Podajemy z pokrojonym szczypiorkiem i warto też pamiętać, aby przed podaniem wyciągnąć liście kaffiru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.