Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Buraczkowa zupa kremowa

Od Buraka. Dla Buraka. Burakowa.
Może to być jedno danie w menu romantycznej kolacji z okazji walentynek czy jubileuszu, ale równie dobrze miły akcent długiego i ciężkiego dnia. W dodatku zdrowy akcent.

PRZEPIS:

  • Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na małe kawałki, po czym wkładamy do garnka wraz z przyprawami i zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 20 minut.
  • W tym czasie obieramy i kroimy w centymetrowe plastry buraki. Dodajemy je do zupy i wszystko gotujemy jeszcze przez 20 min, aż buraki zmiękną. Ściągamy z ognia, wyciągamy ziela angielskie i liście laurowe, po czym wszystko ze sobą miksujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę zagotowujemy i ściągamy z ognia.
  • Jeżeli chcemy uzyskać bardziej kremowy smak, dodajemy śmietanę.
    W celu zrobienia śmietanowych serduszek, nakładamy niewielkiej ilości krople śmietany, po czym wykałaczką ‚przecinamy’ je na pół, z góry do dołu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.