Orientalna zupa z makaronem i krewetkami
Warzywa smażone z limonką
Dodanie podczas smażenia krewetek plasterka limonki oraz kawałka ostrej papryczki, po czym delikatne skropienie ich miodem nada im bardzo przyjemnego aromatu.
Jedna z nieznanych mi wcześniej sztuczek kulinarnych, jakie mogłam podpatrzeć na warsztatach w Burda Food Center od prowadzącej Beaty Śniechowskiej.
Warsztaty kulinarne z Beatą Śniechowską
Od tego czasu w naszej kuchni jest to baza większości azjatyckich dań z krewetkami, a poniżej przepis na ulubioną wersję.
Pod nim z kolei znajdziesz pomysły na kilka innych modyfikacji.
Deser w wykonaniu Beaty
Zanim jeszcze nasza stopa postała w Azji, między innymi takim sposobem przybliżaliśmy sobie smak orientu. Poza tym danie kojarzy się z przyjemną (i pyszną) rozgrzewką, kiedy po powrocie do domu w mroźny wieczór wystarczało 30 minut, aby móc z miską aromatycznej i sycącej zupy w ręce opatulić się kołdrą i obejrzeć film.
Orientalna zupa rozgrzeje chłodne wieczory
PRZEPIS:
- Trawę cytrynową nacinamy w wielu miejscach i zagotowujemy w bulionie. Następnie dolewamy przecieru i na minimalnym ogniu gotujemy przez 30 minut.
- Krewetki płuczemy, zdejmujemy z nich pancerz (ewentualnie zostawiając ogonki), oczyszczamy i ponownie płuczemy.
- Marchewkę, cukinię oraz cebulę obieramy, po czym kroimy na małe kawałki. Groszek płuczemy, czosnek drobno siekamy, a limonkę parzymy, odcinamy 2 plastry i zostawiamy pozostałą część.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, po czym podsmażamy pokrojoną na małe kawałki marchewkę. Dorzucamy ostrą papryczkę, cebulę oraz groszek i smażymy, aż cebula delikatnie się zeszkli.
- Dodajemy cukinię, czosnek, plastry limonki i oprószamy całość mieloną papryką, a następnie mieszamy i podsmażamy przez 1 minutę.
- Wyjmujemy ostre papryczki, dolewamy sosu sojowego i mieszamy, aż równomiernie pokryje warzywa. Na wierzchu rozkładamy krewetki, przykrywamy patelnię i dusimy całość przez 2 minuty na małym ogniu.
- Z bulionu wyciągamy trawę cytrynową, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy do ujednolicenia i przelewamy do krewetek. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
- Makaron wkładamy na chwilę do gorącej wody, po czym dodajemy pod koniec gotowania krewetek i warzyw. Niektóre makarony nie wymagają tego kroku i można je bezpośrednio włożyć do potrawki.
- Oprószamy posiekaną pietruszką.
Chorizo z warzywami
To danie można przygotować na jeszcze wiele innych sposobów, odejmując i dodając różne składniki, według własnych upodobań. Z warzyw dobrze komponuje się papryka, dynia, różne rodzaje fasoli. Pieczarki też fajnie urozmaicają smak. Alternatywą dla krewetek może być kurczak, chorizo lub kawałki sera, jak Halloumi, czy Panner, a zamiast pietruszki można użyć kolendry. Z kolei poza makaronem ryżowym sprawdzi się również sojowy i jajeczny (chiński).