Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Orientalna zupa z makaronem i krewetkami

Dodanie podczas smażenia krewetek plasterka limonki oraz kawałka ostrej papryczki, po czym delikatne skropienie ich miodem nada im bardzo przyjemnego aromatu.

Jedna z nieznanych mi wcześniej sztuczek kulinarnych, jakie mogłam podpatrzeć na warsztatach w Burda Food Center od prowadzącej Beaty Śniechowskiej.

Od tego czasu w naszej kuchni jest to baza większości azjatyckich dań z krewetkami, a poniżej przepis na ulubioną wersję.
Pod nim z kolei znajdziesz pomysły na kilka innych modyfikacji.

Zanim jeszcze nasza stopa postała w Azji, między innymi takim sposobem przybliżaliśmy sobie smak orientu. Poza tym danie kojarzy się z przyjemną (i pyszną) rozgrzewką, kiedy po powrocie do domu w mroźny wieczór wystarczało 30 minut, aby móc z miską aromatycznej i sycącej zupy w ręce opatulić się kołdrą i obejrzeć film.

PRZEPIS:

  • Trawę cytrynową nacinamy w wielu miejscach i zagotowujemy w bulionie. Następnie dolewamy przecieru i na minimalnym ogniu gotujemy przez 30 minut.
  • Krewetki płuczemy, zdejmujemy z nich pancerz (ewentualnie zostawiając ogonki), oczyszczamy i ponownie płuczemy.
  • Marchewkę, cukinię oraz cebulę obieramy, po czym kroimy na małe kawałki. Groszek płuczemy, czosnek drobno siekamy, a limonkę parzymy, odcinamy 2 plastry i zostawiamy pozostałą część.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, po czym podsmażamy pokrojoną na małe kawałki marchewkę. Dorzucamy ostrą papryczkę, cebulę oraz groszek i smażymy, aż cebula delikatnie się zeszkli.
  • Dodajemy cukinię, czosnek, plastry limonki i oprószamy całość mieloną papryką, a następnie mieszamy i podsmażamy przez 1 minutę.
  • Wyjmujemy ostre papryczki, dolewamy sosu sojowego i mieszamy, aż równomiernie pokryje warzywa. Na wierzchu rozkładamy krewetki, przykrywamy patelnię i dusimy całość przez 2 minuty na małym ogniu.
  • Z bulionu wyciągamy trawę cytrynową, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy do ujednolicenia i przelewamy do krewetek. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
  • Makaron wkładamy na chwilę do gorącej wody, po czym dodajemy pod koniec gotowania krewetek i warzyw. Niektóre makarony nie wymagają tego kroku i można je bezpośrednio włożyć do potrawki.
  • Oprószamy posiekaną pietruszką.

To danie można przygotować na jeszcze wiele innych sposobów, odejmując i dodając różne składniki, według własnych upodobań. Z warzyw dobrze komponuje się papryka, dynia, różne rodzaje fasoli. Pieczarki też fajnie urozmaicają smak. Alternatywą dla krewetek może być kurczak, chorizo lub kawałki sera, jak Halloumi, czy Panner, a zamiast pietruszki można użyć kolendry. Z kolei poza makaronem ryżowym sprawdzi się również sojowy i jajeczny (chiński).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.