Mleko migdałowe
Migdały – bomba energetyczna poprawiająca pamięć i koncentrację oraz wspomagająca układ nerwowy, dzięki czemu zachowamy trzeźwość umysłu w stresujących sytuacjach. Dodatkowo spożywanie migdałów korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu. Wspomagają układ wzrokowy, układ kostny, regulują poziom glukozy we krwi, dlatego zaleca się je w diecie cukrzyków, jak i również w diecie odchudzającej, ponieważ zapobiegają napadom nadmiernego apetytu (przy spożywaniu < 30 g dziennie). Działają korzystnie na skórę włosy i paznokcie…
Warto więc poświęcić chwilę na przyrządzenie bardzo prostego w wykonaniu mleczka migdałowego, które nie tylko skomponuje wraz z kawą smakowite połączenie, ale również wzmocni nasz organizm.
Na zdrowie :)
PRZEPIS:
- Migdały zalewamy około 0,5 l filtrowanej lub źródlanej wody i zostawiamy na noc do namoczenia.
- Nad ranem miksujemy wszystko w malakserze lub za pomocą blendera. Możemy dodać jakiś ulubiony dodatek (np. jeden z podanych w składnikach).
- Przykrywamy wierzch miski czystym, materiałowym ręcznikiem kuchennym lub złożoną na kilka razy gazą i przelewamy przez nią zmiksowane migdały. Pozostały na ręczniku miąższ owijamy w materiał i mocno wyciskamy, aby odcedzić możliwie jak najwięcej wody.
- Mleczko możemy dodać do kawy, czekolady, płatków, a pozostały miąższ użyć do wypieków, deserów, owsianek lub uformować kulki, które warto spróbować maczane w roztopionej mlecznej czekoladzie.