Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Deser czekoladowo-kawowy

PRZEPIS:

  • Do gorącej kawy dodajemy miód lub cukier i mieszamy do rozpuszczenia, po czym dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny i ponownie mieszamy, dość intensywnie, aby nie powstały żadne grudki. Rozlewamy równo kawę do szklanek i wstawiamy do lodówki.
  • Podgrzewamy połowę mleka w rondlu i rozpuszczamy w nim mleczną czekoladę. Gotujemy, cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się, po czym dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny i intensywnie mieszamy. Zdejmujemy rondel z ognia i zanurzamy do połowy w zimnej wodzie, cały czas mieszając, aby czekolada przestygła ale nie ścięła się jeszcze przed przelaniem do szklanek. 
  • Gdy uzyskamy przynajmniej pokojową temperaturę czekolady, to przelewamy równomiernie i delikatnie (najlepiej podstawiając łyżkę) kolejną warstwę do szklanek. Jeśli czekolada będzie ciepła, to zastygła kawa rozpuści się i nie uzyskamy warstw. Wstawiamy szklanki z dwiema warstwami do lodówki. 
  • Powtarzamy cały drugi i trzeci etap, ale z użyciem białej czekolady i wkładamy ponownie deser do lodówki. Gdy stężeje możemy przyozdobić z wierzchu ulubionymi owocami, posypką lub innymi słodyczami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.