Dorsz w sosie śliwkowym

Dorsz w sosie śliwkowym

PRZEPIS:

Filety oprószamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i olejem rzepakowym, a następnie rozprowadzamy wszystko równomiernie rękami. Odstawiamy do zamarynowania na 2 godziny.


Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony na rumiany kolor.


Dorsza podajemy wraz z sosem śliwkowym i ryżem lub pieczonymi ziemniakami.


SKŁADNIKI NA SOS:

1. 3 śliwki węgierki
2. 1 mała cebula
3. 2 ząbki czosnku
4. 200 ml białego, słodkiego wina
5. sól
6. pieprz
7. odrobina oleju rzepakowego

WYKONANIE:

Śliwki oraz cebulę kroimy w małą kostkę.


Rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy śliwki i podsmażamy chwilę (1-2 minuty), również mieszając.


Całość zalewamy winem, doprawimy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż sos trochę odparuje i zrobi się gęsty, co powinno zająć od około 10 do 15 minut. W trakcie gotowania, sos często mieszamy.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.