Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Steki z kalafiora

Wegańska i wegetariańska alternatywa dla steków.
Wersja wegańska nie tylko z użyciem produktów odzwierzęcych, ale też o innej nucie smaku, lekko orientalnej. Masło zastąpiłam olejem kokosowym, natomiast równie przyjemnego aromatu nadaje olej sezamowy lub z orzechów ziemnych.

PROPOZYCJA
WEGETARIAŃSKA

Kalafior
Czosnek
Masło
Sól
Pieprz
Papryka
Ziarna kolendry

PROPOZYCJA
WEGAŃSKA

Kalafior
Czosnek
Olej kokosowy
Sól
Chili
Kurkuma
Ziarna kolendry

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Z kalafiora wycinamy głąb i kroimy w grube (ok. 3 cm) plastry. (Z pozostałych części kalafiora można zrobić np. zupę kremową)
  • Rozgrzewamy olej lub masło na dużej patelni i dodajemy ziarna kolendry. Każdy „stek” obsmażamy przez kilka minut z obu stron do momentu lekkiego zarumieniania. 
  • Kalafiora przekładamy do rozgrzanych brytfanek żaroodpornych, oprószamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem/chili oraz papryką/kurkumą i wkładamy do piekarnika na 15 minut. W trakcie pieczenia obracamy kalafiora przynajmniej jednokrotnie i delikatnie obsmarowujemy go tłuszczem.