Dorsz w sosie śliwkowym
PRZEPIS:
- Filety oprószamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i olejem rzepakowym, a następnie rozprowadzamy wszystko równomiernie rękami. Odstawiamy do zamarynowania na 2 godziny.
- Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony na rumiany kolor.
- Dorsza podajemy wraz z sosem śliwkowym i ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
DODATEK:
- Śliwki oraz cebulę kroimy w małą kostkę.
- Rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy śliwki i podsmażamy chwilę (1-2 minuty), również mieszając.
- Całość zalewamy winem, doprawimy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż sos trochę odparuje i zrobi się gęsty, co powinno zająć od około 10 do 15 minut. W trakcie gotowania, sos często mieszamy.