Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Pikantna zupa dyniowa

PRZEPIS:

  • Dynię i cebulę kroimy w grubą kostkę, pomidory nacinamy na krzyż z góry, papryczkę kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona. Wszystko (wraz z obranym czosnkiem) wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut.
  • Z pomidora ściągamy skórkę i przekładamy wraz z pozostałymi warzywami do garnka. Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i zostawiamy na 3-4 minuty, na minimalnym ogniu. Zdejmujemy z palnika, po czym wszystko dokładnie miksujemy wraz z zahartowaną (rozprowadzoną z gorącym bulionem) śmietaną oraz świeżym oregano. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy i ponownie zagotowujemy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *