Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i pozbywamy się ewentualnych ości. Wyciskamy sok z cytryny, odlewamy 1 łyżkę, a pozostałą częścią skrapiamy filety, po czym oprószamy je obficie solą oraz pieprzem z dwóch stron. Odstawiamy do zamarynowania.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie frytki. Wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia, po czym smarujemy je równomiernie roztopionym masłem. Warto zrobić to dokładnie, aby frytki nie były suche i powtórzyć przynajmniej raz w trakcie pieczenia. Frytki pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Możemy również zamiast w piekarniku, smażyć je w głębokim tłuszczu do zarumienienia.
Z mąki, jajka, piwa oraz pozostałego soku z cytryny rozrabiamy gęste, ale lejące ciasto, takiej samej konsystencji jak naleśnikowe.
Filety rybne posypujemy obficie z dwóch stron mąką, strzepując jej nadmiar, po czym zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju na rumiany kolor.
Dla zwiększenia autentyczności angielskiego klimatu można podać rybę z frytkami w papierowych tutkach 🙂