Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Galaretkowe wariacje ze skórką z cytryny

PRZEPIS:

  • Galaretki przygotowujemy z połowy wody zalecanej na opakowaniu i odstawiamy do zastygnięcia. 
  • Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, aby tylko ją przykryła i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dolewamy 100 ml wody i podgrzewamy całość do rozpuszczenia żelatyny, co najlepiej robić w kąpieli wodnej, ponieważ żelatyny nie można doprowadzać do wysokich temperatur, bo traci swoje żelujące właściwości. Odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Galaretki kroimy w kostkę i przekładamy do małych misek, mieszając kolory. 
  • Mleko skondensowane mieszamy dokładnie z rozpuszczoną żelatyną i zalewamy nim galaretki. Całość odstawiamy do stężenia w lodówce. 
  • Gotowy deser posypujemy startą skórką z cytryny, które muszą być porządnie umyte i wyparzone wrzątkiem (można pominąć w porcji dla dziecka). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.