Galaretkowe wariacje ze skórką z cytryny
PRZEPIS:
- Galaretki przygotowujemy z połowy wody zalecanej na opakowaniu i odstawiamy do zastygnięcia.
- Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, aby tylko ją przykryła i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dolewamy 100 ml wody i podgrzewamy całość do rozpuszczenia żelatyny, co najlepiej robić w kąpieli wodnej, ponieważ żelatyny nie można doprowadzać do wysokich temperatur, bo traci swoje żelujące właściwości. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Galaretki kroimy w kostkę i przekładamy do małych misek, mieszając kolory.
- Mleko skondensowane mieszamy dokładnie z rozpuszczoną żelatyną i zalewamy nim galaretki. Całość odstawiamy do stężenia w lodówce.
- Gotowy deser posypujemy startą skórką z cytryny, które muszą być porządnie umyte i wyparzone wrzątkiem (można pominąć w porcji dla dziecka).