Kanapki z brokułowymi kiełkami i lekko ściętą jajecznicą
PRZEPIS:
Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej 2 łyżki masła. Najlepszym sposobem na przyrządzenie jajecznicy (która jest lekko ścięta i puszysta) jest podsmażanie jej chwilę na dużym ogniu, po czym ściągnięcie z palnika i zamieszanie. Tą czynność ściągania i mieszania powtarzamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Warto spróbować i ocenić różnicę pomiędzy tym, a standardowym przygotowywaniem jajecznicy. Natomiast obojętnie jaką metodą, warto dopilnować, aby nie była ona zbyt ścięta (chyba, że ktoś celowo doprowadza jajka do zbitej konsystencji – wedle gustu, nasze przepisy i rady to tylko propozycje, które my lubimy najbardziej).
Gotową jajecznicę wykładamy równomiernie na wysmarowane masłem i obsypane kiełkami kromki chleba. Na wierzch kładziemy cienkie plastry pomidorów oraz cebuli, które oprószamy solą oraz pieprzem.