Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Placki z cukinią na mące owsianej

Placki wychodzą bardzo puszyste i delikatne, a sos z prażonej cebulki nadaje im wyrazistego smaku.

PRZEPIS:

  • Mąkę, jajko i 3 łyżki oleju ucieramy widelcem do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą cukinię, doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
  • Rozgrzewamy pozostały olej na dużej patelni i na średnim ogniu smażymy z dwóch stron niewielkiej wielkości placki na rumiany kolor. 
  • Gotowe placki można podawać z poniższym sosem grzybowym z prażoną cebulką lub też zapiec z żółtym serem i posypać prażoną cebulką. Pasuje do nich również sos pomidorowy, koperkowy, blanszowany szpinak i wiele innych dodatków. 

SOS Z PRAŻONEJ CEBULI:

  • Grzyby smażymy na rozgrzanym maśle przez kilka minut, po czym dodajemy prażoną cebulkę wraz z wszystkimi przyprawami. Całość mieszamy, podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem. 
  • Wszystko gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, na małym ogniu, po czym zdejmujemy pokrywkę i mieszając od czasu do czasu, gotujemy do momentu wyparowania całej wody. 
  • Zdejmujemy sos z ognia, a gdy już lekko przestygnie dodajemy jogurt, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na koniec doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.