Bánh xèo – wietnamskie naleśniki
Tradycyjne wietnamskie naleśniki z mąki ryżowej w każdym regionie kraju podawane są w inny sposób. Poniższy przepis pochodzi z centralnej części Wietnamu, a dokładniej z urokliwego miasteczka Hoi An.
Jak zrobić naleśniki Bánh xèo:
- Składniki na ciasto miksujemy ze sobą, a następnie odstawiamy na godzinę w pokojowej temperaturze.
- Krewetki oraz wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki.
- Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (ok. 1 łyżki), a następnie podsmażamy na nim lekko krewetki oraz wieprzowinę, po czym przekładamy do ciasta z mąki ryżowej i mieszamy.
- Chochelką przelewamy ciasto na patelnię, tak aby przykryło dno tworząc cienki naleśnik.
Wietnamskie naleśniki
- Oprószamy wierzch kiełkami fasoli mung oraz drobno pokrojoną dymką.
- Smażymy naleśniki na wolnym ogniu do momentu, aż spód zrobi się delikatnie chrupki. Następnie składamy go na pół i ściągamy na talerz.
- Smażymy kolejne naleśniki z pozostałego ciasta za każdym razem dodając wcześniej olej.
Karambola, nazywana też gwiezdnym owocem jest często dodawana do naleśników w Hoi An.
Można ją spotkać nie tylko na bazarach, ale też porastającą zakątki różnych miast, jak np. na tym zdjęciu z Sajgonu.
Serwujemy z dodatkiem miksu świeżych ziół i każdy naleśnik zawijamy z nimi w papier ryżowy. Jeżeli uda się zdobyć, to można dodać pokrojoną w bardzo cienkie plastry karambolę. Wietnamczycy dodają jeszcze pokrojony w wąskie spirale kwiat bananowca i sos z orzeszków ziemnych.
Wietnamskie naleśniki z ziołami, kwiatem bananowca i karambolą
Banh xeo z sosem z orzechów ziemnych
PRZEPIS NA SOS ORZECHOWY
Wszystkie składniki przekładamy na patelnię i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 sekund, cały czas mieszając.
Dodatkowo można skropić sos odrobiną soku z limonki.
2 comments
Bardzo smakowicie to wyglada. Zazdroszczę wspaniałych kulinarnych podróży (pozytywnie oczywiście). Pozdrawiam?
Dziękuję i również pozdrawiam ?