Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Bánh xèo – wietnamskie naleśniki

Tradycyjne wietnamskie naleśniki z mąki ryżowej w każdym regionie kraju podawane są w inny sposób. Poniższy przepis pochodzi z centralnej części Wietnamu, a dokładniej z urokliwego miasteczka Hoi An.

Jak zrobić naleśniki Bánh xèo:

  • Składniki na ciasto miksujemy ze sobą, a następnie odstawiamy na godzinę w pokojowej temperaturze.
  • Krewetki oraz wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (ok. 1 łyżki), a następnie podsmażamy na nim lekko krewetki oraz wieprzowinę, po czym przekładamy do ciasta z mąki ryżowej i mieszamy.
  • Chochelką przelewamy ciasto na patelnię, tak aby przykryło dno tworząc cienki naleśnik.
  • Oprószamy wierzch kiełkami fasoli mung oraz drobno pokrojoną dymką.
  • Smażymy naleśniki na wolnym ogniu do momentu, aż spód zrobi się delikatnie chrupki. Następnie składamy go na pół i ściągamy na talerz.
  • Smażymy kolejne naleśniki z pozostałego ciasta za każdym razem dodając wcześniej olej.

Serwujemy z dodatkiem miksu świeżych ziół i każdy naleśnik zawijamy z nimi w papier ryżowy. Jeżeli uda się zdobyć, to można dodać pokrojoną w bardzo cienkie plastry karambolę. Wietnamczycy dodają jeszcze pokrojony w wąskie spirale kwiat bananowca i sos z orzeszków ziemnych.

PRZEPIS NA SOS ORZECHOWY

Wszystkie składniki przekładamy na patelnię i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 sekund, cały czas mieszając.

Dodatkowo można skropić sos odrobiną soku z limonki.

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.