Kapusta z grochem
PRZEPIS:
- Groch płuczemy, po czym zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. W razie potrzeby dolewamy wody. Grzyby również płuczemy i zalewamy na noc.
- Na drugi dzień gotujemy groch do miękkości, przez około 1 godzinę w tej samej wodzie w której się moczyły z dodatkiem 1-2 łyżeczek soli. Grzyby odcedzamy, zalewamy ponownie wodą 2 cm nad ich poziom, dodajemy 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu i sól, po czym gotujemy na małym ogniu przez 30-45 minut. Kapustę kiszoną odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz i gotujemy do miękkości kapusty, przez około 2 godziny. Wszystko odcedzamy i pozbywamy się przypraw.
- Na dużej patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w małą kostkę cebulę. Dodajemy grzyby, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko mieszamy. Można dodać jeszcze trochę masła.