Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Miseczki z dyni piżmowej

PRZEPIS:

  • Dynię dokładnie płuczemy, po czym odcinamy jej dolną część (ok. 10 cm kawałek) i usuwamy łyżką pestki. Następnie przekładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Z pozostałej części dyni również usuwamy pestki, po czym można pokroić ją w 2 cm kawałki i upiec wszystko razem, a następnie wykorzystać do innych dań, jak np.: Zupa krem z pieczoną dynią piżmową i rozmarynem  Krewetki z dynią piżmową, burakami i ziemniakami Krem grzybowy z dynia piżmową
  • Czosnek drobno siekamy, a cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę. 
  • Rozgrzewamy na patelni masło, po czym dodajemy chili oraz połowę posiekanego czosnku i podsmażamy krótko, cały czas mieszając, a następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wyciągamy papryczkę. 
  • Ogórki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski wraz z fasolą, pozostałym czosnkiem oraz usmażoną cebulą i pieczarkami. Wszystko przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i przekładamy do upieczonej dyni. Wierzch przykrywamy odrobiną sera camembert lub pleśniowego i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.