Kotlety drobiowe na szpinaku
PRZEPIS:
- Surowe mięso wraz z cebulą i papryką mielimy za pomocą maszynki do mięsa (lub miksujemy blenderem). Mieszamy z przyprawami, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości, około 20 minut. Dodajemy 30 g masła i śmietany, przyprawiamy solą, pieprzem oraz koperkiem i przecieramy przez praskę do ziemniaków, do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Na gorącej patelni roztapiamy pozostałą część masła. Wrzucamy przetarty przez praskę czosnek, smażymy minutę, a następnie dodajemy szpinak i od czasu do czasu mieszając smażymy, aż zwiędnie. Dolewamy śmietanę, mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Z mięsa formujemy małe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym po około 3 minuty z każdej strony uzyskując złotobrązowy kolor.
- Podajemy kolejno ziemniaki (wielkością odwzorowane na kształt kotletów), szpinak i na wierzch mielone.