Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Krewetki w sosie szafranowym

PRZEPIS:

  • Krewetki oczyszczamy z pancerza oraz jelit, po czym płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie oprószamy je solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. 
  • Obieramy czosnek, cebulę oraz marchewkę. Czosnek drobno siekamy, marchewkę kroimy w cienkie plasterki, a cebulę i oczyszczony koper w piórka. 
  • Naczynie żaroodporne (z pokrywką) wykładamy warzywami, po czym oblewamy oliwą z oliwek i mieszamy, aby tłuszcz pokrył wszystkie warzywa. Na wierzch kładziemy krewetki, przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 
  • Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy sos z poniższych składników. 

SOS SZAFRANOWY:

  • W rondlu rozpuszczamy masło, po czym dodajemy bulion, wino oraz szafran i gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu, aż objętość wywaru zmniejszy się co najmniej o połowę. 
  • Mascarpone hartujemy, mieszając z 3-4 łyżkami gorącego sosu, po czym wlewamy do rondla i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy siemię lniane, mieszamy i zostawiamy na minimalnym ogniu na 5 minut, aż sos zgęstnieje. 
  • Krewetki z warzywami wykładamy na talerz i polewamy sosem.  Sos można przygotowywać z większą ilością bulionu i połączyć z wywarem z naczynia żaroodpornego, aby zrobić z dania gęstą i treściwą zupę. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.