Krewetki w sosie szafranowym
PRZEPIS:
- Krewetki oczyszczamy z pancerza oraz jelit, po czym płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie oprószamy je solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
- Obieramy czosnek, cebulę oraz marchewkę. Czosnek drobno siekamy, marchewkę kroimy w cienkie plasterki, a cebulę i oczyszczony koper w piórka.
- Naczynie żaroodporne (z pokrywką) wykładamy warzywami, po czym oblewamy oliwą z oliwek i mieszamy, aby tłuszcz pokrył wszystkie warzywa. Na wierzch kładziemy krewetki, przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy sos z poniższych składników.
SOS SZAFRANOWY:
- W rondlu rozpuszczamy masło, po czym dodajemy bulion, wino oraz szafran i gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu, aż objętość wywaru zmniejszy się co najmniej o połowę.
- Mascarpone hartujemy, mieszając z 3-4 łyżkami gorącego sosu, po czym wlewamy do rondla i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy siemię lniane, mieszamy i zostawiamy na minimalnym ogniu na 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Krewetki z warzywami wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Sos można przygotowywać z większą ilością bulionu i połączyć z wywarem z naczynia żaroodpornego, aby zrobić z dania gęstą i treściwą zupę.