Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Tarta z malinami

PRZEPIS:

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w małą kostkę masło, jajko, cukier i szczyptę soli. Za pomocą widelca rozcieramy masło, a następnie rękami ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
  • Ciasto rozwałkowujemy na szerokość średnicy formy, grubość około 0,5 cm. Formę smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto, które przykrywamy folią aluminiową. Na wierzch kładziemy np. kawałki jabłka, fasolę lub specjalne kulki ceramiczne do pieczenia, aby obciążyć ciasto i zapobiec jego wybrzuszaniu. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Zdejmujemy obciążenie wraz z folią aluminiową i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
  • W czasie pieczenia ciasta miksujemy ze sobą wszystkie składniki na krem. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy przez około 10 minut, do momentu gdy masa stężeje.
  • W celu ułożenia kwiatu, kroimy śliwkę i nektarynkę wzdłuż, w ćwiartki. Kładziemy na środku malinę, a wkoło niej naprzemiennie nektarynka ze śliwką, jako płatki kwiatu. Pozostałą przestrzeń pokrywamy gęsto malinami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.