Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Łosoś w sosie koperkowo-musztardowym

Poznałam to danie w Stanach u swojej rodziny goszczącej. Smak koperku miło przypominał mi wtedy domową kuchnię, z kolei musztardowo-majonezowe połączenie z perspektywy czasu stało się amerykańskim wspomnieniem.

Jest to bardzo smaczny sposób na łososia. Przygotujesz go w 5 minut, a po 20 minutach w piekarniku masz już gotowy obiad.

PRZEPIS:

  • Filety z łososia dokładnie płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy skórą do dołu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Oprószamy solą (delikatnie, bo marynata jest również słona) oraz obficie pieprzem.
  • W małej misce mieszamy majonez, musztardę, cukier oraz koperek. Ze względu na majonez nie trzeba dosalać marynaty, ale są różne rodzaje, także warto sprawdzić smak i ewentualnie posolić oraz popieprzyć do smaku.
  • Smarujemy obficie łososia marynatą.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut.

SURÓWKA Z JABŁEK I SELERA

Obrane jabłka i seler ścieramy na grubych oczkach tarki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy jogurt, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
Schładzamy w lodówce, a rodzynki dodajemy przed podaniem.

Dla urozmaicenia smaku 1-2 łyżki jogurtu można zastąpić majonezem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.