Łosoś w sosie koperkowo-musztardowym
Poznałam to danie w Stanach u swojej rodziny goszczącej. Smak koperku miło przypominał mi wtedy domową kuchnię, z kolei musztardowo-majonezowe połączenie z perspektywy czasu stało się amerykańskim wspomnieniem.
Jest to bardzo smaczny sposób na łososia. Przygotujesz go w 5 minut, a po 20 minutach w piekarniku masz już gotowy obiad.
PRZEPIS:
- Filety z łososia dokładnie płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy skórą do dołu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Oprószamy solą (delikatnie, bo marynata jest również słona) oraz obficie pieprzem.
- W małej misce mieszamy majonez, musztardę, cukier oraz koperek. Ze względu na majonez nie trzeba dosalać marynaty, ale są różne rodzaje, także warto sprawdzić smak i ewentualnie posolić oraz popieprzyć do smaku.
- Smarujemy obficie łososia marynatą.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut.
SURÓWKA Z JABŁEK I SELERA
Obrane jabłka i seler ścieramy na grubych oczkach tarki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy jogurt, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
Schładzamy w lodówce, a rodzynki dodajemy przed podaniem.
Dla urozmaicenia smaku 1-2 łyżki jogurtu można zastąpić majonezem.