Jesienna pizza z kurkami, dynią i marchewką
PRZEPIS:
- Przygotowujemy ciasto według poniższego przepisu. Kurki zalewamy ciepłą lub gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 10 minut, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki (lub zostawiamy w całości) wraz z marchewką, cebulą i dynią.
- Do garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy przecier oraz wszystkie przyprawy wraz z drobno posiekanym czosnkiem i gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęsty sos. Wyjmujemy liście laurowe i odstawiamy do przestygnięcia.
- Ciasto dzielimy na 2-3 części, po czym każdą rozwałkowujemy cienko na kształt kwadratu lub okręgu.
- Smarujemy ciasto sosem, po czym posypujemy obficie startym serem i wykładamy równomiernie pozostałymi składnikami.
- Pieczemy przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni.
CIASTO:
- Robimy rozczyn z drożdży, cukru, wody i 4-5 łyżek mąki pszennej. Roztrzepujemy widelcem do momentu postania jednolitej konsystencji, po czym odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
- Z gotowego rozczynu i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt klejące można dodać nieco więcej mąki pszennej (nie dużo, bo będzie twarde po upieczeniu).