Sernik z kawowym sosem
Ważne, aby wszystkie trzymane w lodówce artykuły (ser, jajka masło) wyciągnąć co najmniej godzinę wcześniej, aby nabrały pokojowej temperatury i sernik nie wyszedł popękany.
PRZEPIS:
- Płatki owsiane rozdrabniamy blenderedm i mieszamy z cukrem pudrem oraz kawą. Dodajemy masło i zagniatamy lub miksujemy, aż powstanie jednolita masa, po czym równomiernie, lekko ugniatając wykładamy nią dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, o średnicy ok. 20 cm.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Ser miksujemy z cukrem pudrem, budyniem, kawą, espresso oraz rozpuszczoną czekoladą. Sprawdzamy czy masa jest odpowiednio słodka, po czym dodajemy jajka, jeden po drugim, miksując po każdym około 2 minut na gładką masę.
- Przelewamy masę delikatnie do tortownicy, na owsiany spód. Pieczemy przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Sprawdzamy szpikulcem lub wykałaczką, czy środek ciasta jest ścięty, jeżeli nie to zostawiamy jeszcze na kilka minut, a jeżeli tak to otwieramy piekarnik i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy sernik się ochłodzi wstawiamy go jeszcze do lodówki na godzinę.
SOS KAWOWY
Zaparzamy kawę , po czym odlewamy ½ szklanki, a pozostałą część przelewamy do małego garnka i zagotowujemy. Do kawy w szklance dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Gotujemy minutę na wolnym ogniu, mieszając.