Cynamonowe bułeczki
Świąteczny czas w Stanach to zapach cynamonu. Jego woń unosi się wszędzie. Uderza w nozdrza od razu po rozsunięciu się automatycznych drzwi do supermarketu, czy centrum handlowego, ulatnia się w domach oraz sklepach i to nie tylko ze względu na wszelakie wypieki, ale też świeczki i inne pachnidła. Intensywny, korzenny aromat przyprawy wpisał się tam już w bożonarodzeniowy czas, nie ukrywam, że teraz również i w mój. Kiedy tylko poczuję cynamon, automatycznie przenoszę się myślami w moje amerykańskie święta. Do magicznych dekoracji, słodkich wyrobów i nagminnie odwiedzanej kawiarni Cinnabon, gdzie wypiekali pyszne cynamonowe bułki. Piekę je w domu, a raczej staram się, bo nie jest to do końca ten sam smak, tylko przybliżony. Skosztujcie więc namiastkę świątecznej Ameryki..
PRZEPIS:
- Drożdże kroimy w małą kostkę. Mleko podgrzewamy tak, aby było tylko ciepłe, nie gorące. Wkładamy drożdże do mleka i rozdrabniamy je widelcem, po czym mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuszczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Przesiewamy mąkę do dużej miski. Masło roztapiamy, 2/3 dodajemy do mąki wraz z połową cukru, jajkami, solą, miąższem z laski wanilii* oraz mlekiem z drożdżami. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy rękami ciasto do jednolitej konsystencji. Jeżeli klei się do rąk można posypać je lekko mąką. Przykrywamy ciasto w misce czystą, bawełnianą szmatką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło przynajmniej dwukrotnie.
*W celu wyciągnięcia waniliowego miąższu, przecinamy wzdłuż laskę wanilii i ostrzem noża lub łyżką wyskrobujemy nasionka. Pozostałą nam laskę wanilii można przesuszyć i włożyć do pojemnika z cukrem, aby nabrał waniliowego aromatu. - Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Oprószamy mąką blat i rozwałkowujemy na nim cienko (na około 0,5 cm) ciasto na kształt prostokąta. Pędzlem spożywczym rozsmarowujemy na całej objętości pozostałe nam 50 g roztopionego masła i posypujemy równomiernie cukrem oraz cynamonem.
- Ciasto zwijamy od strony szerszego boku w rulon. Następnie kroimy ostrym nożem bułeczki o szerokości około 2 cm i powstałe krążki przekładamy na blachę, kształtem „ślimaka” do góry. Pieczemy około 20 minut na złotobrązowy kolor.