Naleśniki kakaowe

NALEŚNIKI kakaowe z truskawkami

PRZEPIS:

Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju (zamiast oleju można użyć masła), po czym zmniejszamy gaz, nalewamy małą chochelkę ciasta, rozprowadzamy je po patelni i smażymy z każdej strony po około 1 min.


SKŁADNIKI NA SOS:

1. 250 g sera mascarpone
2. 100 ml śmietany 36%
3. 400 g truskawek
4. 2 łyżki cukru pudru
5. około 20 listków mięty (jeszcze ewentualnie do dekoracji kilka gałązek)

WYKONANIE:

Truskawki myjemy i kroimy w plastry. Ser mascarpone mieszamy ze śmietaną.


Na połowie naleśnika wykładamy truskawki, 3-4 listki mięty, 2 łyżki mascarpone ze śmietaną i posypujemy wszystko cukrem pudrem. Naleśnika składamy w ćwiartkę, po czym możemy go jeszcze oprószyć z zewnątrz cukrem pudrem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.