Zupa cebulowa z piwem
PRZEPIS:
- Nastawiamy makaron do gotowania na 8-12 minut, w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny masła lub oliwy.
- Rozgrzewamy dużą patelnię i roztapiamy na niej masło. Następnie dodajemy posiekany czosnek wraz z liśćmi laurowymi i rozprowadzamy po dnie patelni.
- Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na wolnym ogniu, aż lekko się zeszkli, mieszając od czasu do czasu.
- Oprószamy cebulę obficie solą oraz pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną cukru. Zalewamy piwem, dodajemy zioła, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje.
- Zalewamy całość bulionem i zagotowujemy.
- Podajemy z makaronem.
Sprawdź również sos cebulowy z paluchami z cukinii, które świetnie sprawdzają się do wieczornego filmu, link TUTAJ.