Ogórki kiszone
W każdym domu sposoby ich przyrządzania są mniej lub bardziej odmienne, ja przedstawiam przepis, który poznałam we własnym. Do jego przygotowania potrzebujemy słoika hermetycznego o pojemności 3 litrów.
PRZEPIS:
- Na dno słoika dajemy 2 ząbki czosnku. Ogórki wkładamy warstwami, pionowo lub poziomo, zależnie od ich rozmiarów i kształtów. Ważne, aby były obok siebie, a pozostałymi składnikami wypełniamy w miarę równomiernie wolne przestrzenie pomiędzy nimi. Składniki muszą być ułożone ciasno, aby nie wypływały na powierzchnie po dodaniu wody, inaczej popsują się.
- Posypujemy ogórki solą, a następnie uzupełniamy słoik zimną wodą, przykrywając wszystkie składniki, po czym zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Jeżeli zależy nam na szybszym kiszeniu (o 3-4 dni), to używamy gorącej wody.