Żółtko z wody na blanszowanej botwinie w sosie koperkowym

blanszowana botwinka żółtko

PRZEPIS:

Opłukane liście botwiny kroimy w krótkie paski. Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy na nim przetarty przez praskę czosnek. Dodajemy botwinę i obsmażamy przez 1-2 minuty, mieszając. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i całość dusimy około 5 minut.


Do gorącej, ale nie wrzącej wody wbijamy żółtko. Robimy to możliwie najbliżej powierzchni wody i delikatnie, aby żółtko nam się nie rozwaliło. Gotujemy je od nawet 2 minut (jeżeli ktoś lubi bardzo miękkie) do 4 minut, tak aby ścięło się z zewnątrz, a w środku pozostało mniej lub bardziej miękkie – w zależności od upodobań.


Wykładamy botwinę na talerz, a na nią żółtko, które polewamy sosem koperkowym.
Można też przygotować grzanki w sosie koperkowym, po czym położyć na każdą z nich botwinę oraz żółtko i ewentualnie przykryć drugą grzanką.


SKŁADNIKI NA SOS KOPERKOWY:

1. pęczek świeżego kopru
2. 2-3 łodygi natki pietruszki
3. 2 łyżki masła
4. 250 ml wody
5. 2-3 ziarna ziela angielskiego
6. 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chili
7. łyżeczka słodkiej papryki
8. 1/2 łyżeczki soli
9. 1/3 łyżeczki pieprzu
10. łyżeczka ziół prowansalskich
11. 2 duże ząbki czosnku
12. 100 ml śmietany 12%
13. łyżka mąki pszennej

WYKONANIE:

Na małej patelni kładziemy masło, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy wraz z pokrojonym w grubsze paski czosnkiem, posiekanym koprem i pietruszką. Włączamy mały ogień i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, a następnie na kolejne 10 min bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając.


W kubku czy małej misce mieszamy śmietanę, mąkę i 3-4 łyżki wywaru. Przelewamy śmietanowy wywar na patelnię, intensywnie mieszając całość. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.