Karkówka w sosie agrestowym
PRZEPIS:
- Z karkówki odcinamy około 100 g mięsa i wkładamy do małego garnka. Następnie dodajemy jedną pokrojoną w ćwiartki cebulę i wszystkie ząbki czosnku zmiażdżone nożem. Całość zalewamy 800 ml wody i gotujemy na minimalnym ogniu wywar, przez co najmniej 1 godzinę.
- Pozostałą część karkówki kroimy w około 2-centymetrowe plastry, które lekko rozbijamy i posypujemy z obu stron solą i chili. Ziemniaki gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie.
- Z owoców agrestu odrywamy szypułki i płuczemy. Przekładamy do wysokiego pojemnika, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, zalewamy gotowym wywarem i całość dobrze miksujemy. W małym garnku rozpuszczamy masło, po czym dolewamy agrestowego sosu. Dodajemy cukru, soli oraz pieprzu do smaku, mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Odlewamy trochę sosu do szklanki, do której dodajemy żółtko oraz mąkę i energicznie mieszamy, a następnie wlewamy z powrotem do sosu, mieszając. Zagotowujemy i ściągamy z palnika.
- Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki masła i smażymy na nim mięso przez 20 minut pod przykryciem, po 10 minutach obracając karkówkę na drugą stronę.
- Mięso podajemy z sosem i ziemniakami, które można również utrzeć z masłem i mlekiem/śmietaną na gładkie puree.