Kotlety z grochu w sosie grzybowym
PRZEPIS:
- Groch płuczemy, a następnie wrzucamy do osolonej oraz wrzącej wody i gotujemy przez 30 minut, po czym odcedzamy i przekładamy do dużej miski.
- Do ugotowanego grochu dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron (lub kokosowego), jajka, majeranek, koperek, tymianek, sól oraz pieprz. Wszystko mieszamy i przecieramy przez praskę na gładką masę.
- Rozdzielamy łyżką masę na mniejsze porcje, a do każdej dodajemy 1 łyżeczkę drobno startego żółtego sera i formujemy z nich małe kotlety.
- Bułkę tartą mieszamy z solą (ewentualnie też z pieprzem) i obtaczamy w niej gotowe kotlety.
- Rozgrzewamy olej na patelni, po czym smażymy na nim kotlety z obu stron na rumiany kolor.
DODATKOWO: przed smażeniem
Sos z karmelizowanych opieniek
- Opieńki płuczemy i obgotowujemy w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i podsmażamy na suchej patelni do momentu aż przeschną. Dodajemy masło, rozprowadzamy po całej patelni żeby się rozpuściło, po czym dokładamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
- Oprószamy wszystko solą, pieprzem oraz papryką, po czym dodajemy cukru i karmelizujemy całość około 2 minuty, na wolnym ogniu.
- Dodajemy liście laurowe, zalewamy sokiem i gotujemy bez przykrycia na minimalnym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje i uzyskamy gęsty sos.
2 comments
Na innych talerzach mielony, a u mnie kotlety z grochu. Świetna smaczna alternatywa 🙂
Pięknie!