Dorsz duszony w porach i papryce

PRZEPIS:

Paprykę kroimy w małą kostkę, a por i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni (ok. 2 łyżki), zmniejszamy ogień i wrzucamy czosnek. Gdy tylko czosnek się zeszkli, po około minucie, dodajemy por. Od czasu do czasu mieszając smażymy całość przez 4 minuty. Dodajemy paprykę i podsmażamy nie dłużej niż 3 minuty. Do całości dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy przez 5 minut.


Filety z dorsza płuczemy, po czym przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Warzywa doprawiamy tymiankiem oraz rozmarynem, mieszamy, a następnie wykładamy na wierzch filety przykrywając je jeszcze lekko warzywami z patelni. Pod przykryciem dusimy 10 minut.
Podajemy np. z frytkami.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.