Makaron w sosie serowo-kurkowym
PRZEPIS:
- Kurki dokładnie płuczemy, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe kawałeczki. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w małą kostkę.
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie i odcedzamy.
- Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Na gorącej patelni roztapiamy masło, po czym podsmażamy na nim chwilę czosnek, a następnie szklimy cebulę. Dodajemy kurki, które podsmażamy 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Posypujemy całość serem, przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu do momentu roztopienia się całego sera, po czym dodajemy zahartowaną śmietanę, świeżo mielony pieprz, koperek, tymianek oraz jeżeli jest taka potrzeba, to również sól. Całość mieszamy, a następnie dodajemy makaron i łączymy go z sosem.