Krewetki saganaki (shrimp saganaki)

Moje ulubione danie greckie. Zapewne nie chciałabym znać kwoty którą już na nie wydałam w tawernach i restauracjach, ale z racji tego, że poznawanie lokalnych specjałów jest jednym z moich kultowych sposobów odkrywania świata, to szczególnie żalu nie odczuwam. Natomiast mieszkając tu dłużej trzeba było znaleźć złoty środek, aby nie naruszać drastycznie budżetu i jednocześnie móc zajadać się daniem z taką samą częstotliwością. Tak więc nagminnie zaczęłam przygotowywać je sama, a co jest w nim najlepsze poza smakiem to fakt, że jest banalnie proste w wykonaniu.  Istotny jest ser, a chociaż nazwa wskazuje na saganaki, to standardowo używany jest feta. Po wielu kombinacjach stwierdzam jednak, że w połączeniu z saganaki smakuje mi najbardziej. Do tej tradycyjnej wersji dochodzi jeszcze ouzo, za którym nie przepadam, ale muszę przyznać, że w odpowiednich proporcjach świetnie się komponuje z całością. Także podsumowując te standardy i odstępstwa, poniżej przepis na naszą ulubioną, chociaż nieco zmodyfikowaną wersję oraz adekwatne proporcje składników wersji oryginalnej.  P.S. Jeżeli bardzo chcesz uniknąć dodania alkoholu do potrawy, możesz dodać bulion z dodatkiem 1-2 gwiazdek anyżu. 

PRZEPIS:

  • Rozgrzewamy oliwę na patelni, po czym podsmażamy na niej posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż się lekko zeszkli i dodajemy pokrojoną paprykę. Całość smażymy przez 1-2 minuty mieszając.
  • Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy z obu stron przez 2 minuty. Zalewamy wszystko passatą pomidorową i winem, po czym przyprawiamy oregano, tymiankiem, pieprzem oraz solą do smaku. Całość mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu przez 10 minut, aż nadmiar wody wyparuje, od czasu do czasu mieszając.
  • Pod koniec łączymy z pokrojonym w małą kostkę serem saganaki lub feta i zostawiamy jeszcze na 2 minuty na wolnym ogniu. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Co słychać na Instagramie

Wiem Co Zrobimy
Wiem Co Zrobimy (199)

Kolekcjonerzy przygód i przepisów z całego świata 🌍 Obecnie jesteśmy w Wietnamie 🇻🇳

#dzieńdobrywietnam #morningvibes #wschódsłońca #niebo #poranek #hochiminh #landmark #travelgirl #travel #wietnam #goodmorningvietnam #azja #sky #wschód #vietnam #drapaczchmur #podróżnicy #saigon #hochiminhcity #metropolia #wiemcozrobimy #miasto #dzieńdobry #spokój #dziendobry #podróże #landmark81 #sajgon #azjapoludniowowschodnia

Dzień dobry Wietnam 🌝 ________________________ ...

6
#zdrowie #azjatyckakuchnia #kuchniaazjatycka #banan #przepisy #fit #potas #magnez #węglowodany #wietnam #banany #białko #zdrowejedzenie #bazar #azja #odkrywajwięcej #vietnam #żółty #ciekawostki #bananowe #energia #owoceegzotyczne #podróże #zdroweprzepisy #zdrowienatalerzu #wzmocnienie #b6 #minionki #zdrowiepsychiczne #odkrywamy

C.D. Nad zawartością kolejnego talerza nie ma co się rozwodzić, jest to po prostu banan, kt ...

1
#zaplanujwakacje #omnomnom #przyjemnanauka #kuchniaazjatycka #egzotyczneowoce #owocchlebowca #nauka #informacja #szkoła #travel #wietnam #dżakfrut #podróżniczka #odkrywajswiat #koronawirus #orientalnie #azja #egzotyka #kuchniaazji #chlebowiec #jackfruit #podróżnicy #zaplanuj #turystyka #natura #wakacje #pycha #ciekawostkipodróżnicze #podrozeposwiecie #pasjapodróżowania

C.D. Żółte cząstki na dole pierwszego zdjęcia z owocami pochodzą właśnie z takich owoc ...

14
#nowywpis #pasja #zielonomi #azjatyckakuchnia #pomelo #owoc #czywieszże #kierunekazja #wietnam #kuchniaorientalna #darynatury #odkrywaj #podróżemałeiduże #azja #orientalnyogród #coslychacwkuchni #vietnam #podróżnicy #wiemcozrobimy #bentre #dookolaswiata #planetaziemia #podróże #info #owoceazji #azjaexpress #deltamekongu #ciekawostkizeswiata #odkrywamy

- Owocowa kontynuacja - Idąc zgodnie z ruchem wskazówek zegara, następne w kolejności jes ...

2