Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Makaron z kurkami i botwinką

PRZEPIS:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kurki oraz cukinię i lekko je podsmażamy przez 1-2 minuty, po czym dodajemy botwinę i smażymy całość przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. 
  • Dodajemy kapustę oraz tymianek i zalewamy całość bulionem z warzyw oraz winem (również wodą po kurkach jeśli używaliśmy suszonych – max 100 ml). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. W tym czasie wstawiamy również makaron do gotowania. 
  • Z patelni zdejmujemy pokrywkę i mieszając od czasu do czasu gotujemy całość, aż wyparuje nadmiar wody. Następnie dodajemy makaron, posypujemy startym serem i mieszamy z pozostałymi składnikami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.