Makaron z kurkami i botwinką
SKŁADNIKI
3 szklanki pokrojonej w grubą kostkę cukinii
1/2 szklanki drobno pokrojonej botwiny z korzeniami
1/2 szklanki pokrojonych kurek (z suszonych warto zostawić wodę w której się moczyły)
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 szklanka białego, półsłodkiego wina
1 szklanka makaronu (np. świderki, wstążki, penne itp.)
50 g startego sera pleśniowego (np. Gorgonzola, Roquefort itp.)
PRZEPIS:
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kurki oraz cukinię i lekko je podsmażamy przez 1-2 minuty, po czym dodajemy botwinę i smażymy całość przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy kapustę oraz tymianek i zalewamy całość bulionem z warzyw oraz winem (również wodą po kurkach jeśli używaliśmy suszonych – max 100 ml). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. W tym czasie wstawiamy również makaron do gotowania.
- Z patelni zdejmujemy pokrywkę i mieszając od czasu do czasu gotujemy całość, aż wyparuje nadmiar wody. Następnie dodajemy makaron, posypujemy startym serem i mieszamy z pozostałymi składnikami.