Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Makaron soba z krewetkami

PRZEPIS:

  • Grzyby Shiitake moczymy przez godzinę, a następnie gotujemy do miękkości, na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzamy, płuczemy i kroimy w paski.
  • Makaron gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj 6-7 minut, bez dodatku soli przelewając na koniec zimną wodą.
  • Jeżeli mamy mrożone krewetki, to zalewamy je letnią wodą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie obieramy je z pancerzy, ale możemy zostawić ogonki. Nacinamy każdą krewetkę wzdłuż nożem od zewnętrznej, wypukłej strony i pozbywamy jelit (czarna, ciemna nitka), po czym płuczemy je i osuszamy papierowy ręcznikiem.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy krewetki po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w cienkie paski por, grzyby oraz imbir.
  • Całość smażymy 4-5 minut i doprawiamy do smaku sosem sojowym. Dodajemy makaron, pokrojoną w wąskie paski sałatę lodową i groszek cukrowy.
  • Ewentualnie zaostrzamy danie pieprzem cayenne lub chili.
  • Propozycja podania: z tartym parmezanem lub serem długo dojrzewającym wymieszanym z pociętym w cienkie paski płatem wodorostów Nori.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.