Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
PRZEPIS:
- Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podduszamy na nim szpinak. Następnie wyłączamy grzanie i oprószamy obficie solą oraz pieprzem, po czym dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, ubite białka oraz żółtka. Dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
- Twaróg łączymy z jogurtem, żeby łatwiej się rozsmarowywał (pomijamy tę czynność jeśli używamy innych serków). Dodajemy posiekany koperek, odrobinę soku z cytryny, soli oraz pieprzu do smaku i dokładnie mieszamy.
- Rozsmarowujemy serek na szpinakowym cieście i wykładamy na nim kawałki wędzonego łososia.
- Zwijamy ciasto w rulon, który zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (minimum 2 godziny, a najlepiej na noc). Kroimy w krążki i podajemy w formie przekąsek lub z warzywnymi dodatkami na śniadanie.