Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

PRZEPIS:

  • Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. 
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podduszamy na nim szpinak. Następnie wyłączamy grzanie i oprószamy obficie solą oraz pieprzem, po czym dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, ubite białka oraz żółtka. Dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  • Twaróg łączymy z jogurtem, żeby łatwiej się rozsmarowywał (pomijamy tę czynność jeśli używamy innych serków). Dodajemy posiekany koperek, odrobinę soku z cytryny, soli oraz pieprzu do smaku i dokładnie mieszamy. 
  • Rozsmarowujemy serek na szpinakowym cieście i wykładamy na nim kawałki wędzonego łososia. 
  • Zwijamy ciasto w rulon, który zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (minimum 2 godziny, a najlepiej na noc). Kroimy w krążki i podajemy w formie przekąsek lub z warzywnymi dodatkami na śniadanie. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.