Jajka w pomidorach

jajka w pomidorach

PRZEPIS:

Odkrawamy wierzchy pomidorów i wyciągamy łyżką miąższ, następnie oprószamy je wewnątrz solą oraz pieprzem, po czym odwracamy do góry dnem i zostawiamy, aby wyciekł z nich sok. Miąższ drobno kroimy odrzucając pestki. 


Cebulę kroimy w cienkie krążki i szklimy ją na maśle. Dodajemy szpinak, który podsmażamy, aż lekko zwiędnie, po czym dodajemy miąższ z pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią i gotujemy na małym ogniu, do momentu aż odparuje cała woda (około 5 minut). 


Wypełniamy pomidory farszem i ustawiamy obok siebie w dopasowanym do ich objętości garnku. Do każdego pomidora wbijamy jajko, po czym skrapiamy je z wierzchu oliwą z oliwek i oprószamy solą, pieprzem oraz odrobiną bazylii. Do garnka nalewamy około 1/2 szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem, na minimalnym ogniu, do momentu aż zetnie się białko jajek. Na koniec można też oprószyć pomidory startym żółtym serem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.