Mokka z bitą śmietaną
PRZEPIS:
- Do dwóch kaw potrzebujemy podwójne espresso, które przygotowujemy w 60 ml wody. Kawę parzymy najlepiej w kawiarce lub w ekspresie, ewentualnie zalewamy kawę gorącą wodą na pół minuty używając filtra do kawy.
- Pucharki lub inne szklane naczynia w których zamierzamy podać kawę wsadzamy do lodówki. Pół czekolady łamiemy na kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wyciągamy pucharki z lodówki i na wewnętrznej ściance naczynia mażemy gdzieniegdzie czekoladą i wstawiamy puchary ponownie do lodówki.
- Rozgrzewamy mleko w rondelku i dodajemy połamaną na kawałki pozostałą połówkę czekolady. Na minimalnym ogniu gotujemy mleko z czekoladą intensywnie mieszając, aż nabierze jednolitego koloru. Dolewamy kawę i całość przelewamy do pucharków celując w środek dna naczynia, nie polewając ścianek, inaczej czekolada na ściankach zbyt szybko rozpłynie się i rozmaże. Na wierzch dajemy bitą śmietanę. Ścieramy kilka kostek czekolady na tarce i posypujemy nią śmietanę.
BITA ŚMIETANA:
- Jeżeli chcemy aby śmietana po ubiciu była sztywna musimy ją schłodzić (godzina powinna wystarczyć). Dobrze jest też włożyć do lodówki metalowe końcówki i miskę. Śmietanę miksujemy minutę na najniższych obrotach, następnie dajemy na najwyższe obroty i miksujemy do momentu, aż będzie bardzo gęsta. Dodajemy cukier puder i miksujemy śmietanę do sztywności.