Krem z białych szparagów

PRZEPIS:

Szparagi obieramy pomijając główki i odłamujemy zdrewniałe końcówki. (Końcówki szparagów i obrane włókna mogą być również gotowane w bulionie). Odcinamy główki szparagów, które zostawiamy na później, a trzony kroimy na pół. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.


W garnku roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy 3-4 minuty mieszając. Dodajemy pokrojone trzony szparagów, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeżeli mamy taką możliwość, to do garnka dokładamy górną część ze specjalnym sitkiem, aby ugotować na parze gotującej się zupy główki szparagów (10 min). Jeżeli nie mamy w ogóle możliwości gotowania na prze, możemy ugotować je w gorącej wodzie przez 4-5 minut.


Zupę ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy sól, pieprz oraz śmietanę i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy grzanki na złoty kolor, pod koniec dodając oregano. Tak przygotowane grzanki kroimy w kostkę i razem z główkami szparagów podajemy w zupie. Posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.