Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy obficie solą oraz pieprzem.
Grzyby również płuczemy, czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka.
Na patelni roztapiamy masło, po czym smażymy na nim 5 minut filety z kurczaka, na małym ogniu i pod przykryciem. Obracamy filety na drugą stronę, dodajemy czosnek oraz cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy grzyby i dusimy całość przez 10 minut, na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Proponujemy podawać ze świeżymi warzywami, np. z sałatką z rukoli, pomidorów i pestek dyni, skropioną delikatnie oliwą z oliwek. Pasują też ziemniaki i bataty w każdej wersji (smażonej, pieczonej, gotowanej w wodzie oraz na parze), smażona cukinia, surowe kawałki papryki itp.