Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Kurczak z grzybami nameko

PRZEPIS:

  • Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy obficie solą oraz pieprzem. 
  • Grzyby również płuczemy, czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka. 
  • Na patelni roztapiamy masło, po czym smażymy na nim 5 minut filety z kurczaka, na małym ogniu i pod przykryciem. Obracamy filety na drugą stronę, dodajemy czosnek oraz cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy grzyby i dusimy całość przez 10 minut, na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
  • Proponujemy podawać ze świeżymi warzywami, np. z sałatką z rukoli, pomidorów i pestek dyni, skropioną delikatnie oliwą z oliwek. Pasują też ziemniaki i bataty w każdej wersji (smażonej, pieczonej, gotowanej w wodzie oraz na parze), smażona cukinia, surowe kawałki papryki itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.