Lava Cake z Bombardino i bananem

Lava Cake lawa czekoladowa z Bombardino
"Lava Cake", "Ciasto Lawa", czy też "Czekoladowa Lawa", to słynne amerykańskie ciasto (chociaż Francuzi mają na ten temat swoje zdanie) wypełnione płynną czekoladą. Stonowana wersja z lekką przewagą gorzkiej, a dodatkowo jeszcze banan i znany z włoskich kurortów narciarskich napój alkoholowy, Bombardino - iście BOMBOWE połączenie. 

PRZEPIS:

Całą gorzką czekoladę oraz 20 g mlecznej łamiemy na małe kawałki, po czym przekładamy do rondla wraz z pokrojonym na mniejsze części masłem. Rondel przekładamy do garnka z wodą (która powinna sięgać lekko ponad poziom czekolad) i gotujemy w ten sposób czekoladę oraz masło, mieszając od czasu do czasu, aż całkowicie się rozpuszczą. 


Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy. 


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 


Przelewamy 2/3 masy do dwóch okrągłych naczyń żaroodpornych, o średnicy 8 cm. Następnie kroimy w małą kostkę banana oraz pozostałą część mlecznej czekolady i kładziemy na środku masy, polewając lekko Bombardino. Zalewamy całość pozostałą częścią masy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. 


Gotowe ciasto można polać dodatkową porcją Bombardino. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.