Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Mielone z sosem grzybowym

PRZEPIS:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przecieramy przez praskę, jeżeli używamy świeżego. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ręcznie do uzyskania zwartej, jednolitej masy. Jeżeli konsystencja jest za luźna, to dodajemy bułkę tartą, z kolei, gdy przesadzimy z nią i masa przestaje nam się zlepiać, to dodajemy małymi porcjami mleko.
  • Formujemy w dłoniach równej wielkości, małe kotlety (o grubości około 1,5 cm).
  • Na patelni rozgrzewamy około 0,5 cm warstwę oleju rzepakowego. Smażymy z obu stron do momentu, aż nabiorą jasno-brązowego koloru.

SOS GRZYBOWY

  • Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kotlety podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby wraz z przyprawami i mieszając, smażymy aż grzyby zmiękną.
  • Całość oprószamy mąką, po czym dodajemy zahartowaną (połączoną i rozmieszaną z łyżką sosu z patelni lub gorącą wodą) śmietanę. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy szczyptę cukru, solimy do smaku, po czym miksujemy całość blenderem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.